+90 543 145 81 83

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

TEDAVİLER

https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/3.jpg

IMPLANT

Dental implantlar; doğal diş kökünü taklit eden titanium vidadır. Çene kemiğine yerleştirilir, iyileşme süresi sonunda üstüne porselen diş yapılır. İmplant, diş hekimliği alanında 1980’li yıllardan itibaren kullanılmaya başlamıştır. Diş eksikliği olduğu zaman boşluk sahanın önündeki ve arkasındaki dişleri kesmeden, porselen diş yapmak mümkün olmuştur. Hastanın sağlıklı diş etleri ve uygun çene kemiği olup olmadığı kontrol edilir. Sistemik bir engeli olmayan hastanın implant tedavisi başlayabilir. İmplantta yaş sınırı yoktur. Yaşlı hastalara da uygulanabilir özelliğe sahiptir. Diş çekildikten hemen sonra implant operasyonu yapılabilmesi için herhangi bir iltihaplanma durumu var mı yok mu kontrol edilir. Yoksa uygulamaya başlanabilir ancak tersi bir durum söz konusu ise iltihabın iyileşmesi beklenir.
İmplant operasyonu 10-15 dakika kadar sürer. Hastanın özel bir durumu yok ise lokal anestezi (dolguda kullanılan uyuşturma) tercih edilir. Çene kemiği ile vidanın birbirine kaynaşması 2-4 ay arasında tamamlanır. Operasyondan 1 hafta sonra dikişlerin alınması gerekir.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/dis-cekimi.jpg

DİŞ ÇEKİMİ

Diş çekimi, dişin kemikteki soket denilen yuvasından uzaklaştırılması işlemidir.

Basit diş çekimi lokal anestezi altında ağız içinde görünen dişlerin çekiminde kullanılan tekniktir.

Diş Çekimini Gerektiren Sebepler:

-Dişte oluşan çürüklerin ileri seviyede olmasından kaynaklı diş çekimi yapılması zorunlu hale gelir.
-Dişte oluşan tümör, kist, gibi nedenlerden dolayı dişin çekilip hasarın onarılması gerekir.
-Düşme, çarpma gibi nedenlerle dişin kırılması ve diş kemiğine zarar vermesi nedeni ile çekilir.
-Gömülü dişlerin rahatsız edici sevide olmasından kaynaklı çekimler.
-Zamanı geçen süt dişlerin düşmemesi nedeni ile çekilir.
-20’lik diş denilen dişlerin çekimleri olabiliyor.
-Çene kemiği kaynaklı sıkıntılarda üstte bulunan dişin çekilmesi gerekir.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/20.jpg

20 YAŞ ÇEKİMİ

Yirmi yaş dişleri genellikle çene kemiği içerişindeki konumu , üzerinin dişeti veya kemikle kaplı olmasından dolayı gömük durumundadırlar.

Dişin bir bölümü dişeti ile kaplı olduğu durumlarda sıklıkla enfeksiyon ve buna bağlı olarak yüzde şişme ve çene açmada azalma meydana gelir.


Tekrarlanan enfeksiyonlar sonucu 20 yaş dişlerin etrafındakı kemik erimeye başlar ve yerine iltihabı doku oluşur. Ayrıca çene kemliğindeki konumundan dolayı bazen önünde bulunana azı dişlerine baskı uygulayabilir bu durumda ağrı ve ön dişlerde çapraşıklık oluşur.

20 yaş dişlerin çekimi genellikle cerrahi olarak yapılır ve çekiminden sonra bu bölgede şişlik ve ağrı görülebilir.

Bu durum 20 yaş dişinin etrafında kemik dokusu varlığında oluşur.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/sp2.jpg

ŞEFFAF PLAK

Ortodontik tedavilerde gelinen en son teknolojilerden biri olan şeffaf plaklar, dişlerinizi düzeltmek için uygulanan telsiz ortodontik tedavidir. Şeffaf plak sisteminde dişlerinizi düzeltmek için sizin ağzınıza özel olarak hazırlanmış düzeltici plaklar kullanılır. Doktorunuz ağzınızdan ölçü alır ve bu ölçüler CAD-CAM sistemi denilen 3 boyutlu tarama yöntemi ile bilgisayar ortamına aktarılır. Tedavi planınız sanal ortamda oluşturulduktan sonra tedavi sonunu üç boyutlu olarak görebilirsiniz.
Hasta ve hekim tedavi sonunda dişlerin nasıl olacağını üç boyutlu modellerde görerek üretim onayı verirler. Böylece size özel gülümseme tasarımını hekiminizle beraber yapabilirsiniz. Tedavi sonunda istemediğiniz bir sonuçla veya sürprizle karşılaşmaz ve hayal kırıklığına uğramazsınız. Bu plaklar yumuşak, rahat ve tamamen şeffaf olup dişlerinizin üzerine oturur. Bu plakları takmanız sonucunda dişleriniz yavaş yavaş ortodontistinizin planladığı yere yerleştirilir.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/gulus.jpg

GÜLÜŞ TASARIMI

Gülüş tasarımının ilk aşaması Mock-up uygulamasıdır. Bu uygulama dişlerinize yapılacak olan işlemlerin sonucunu yani “final gülüşünü” ön tasarım olarak dişlerinizde görebilmenizi sağlar. Böylece tedavi sonunda gülüşünüz size sürpriz olmaz, sonuç beklentilerinizi karşılar nitelikte olacaktır.

İlk seansta doktorunuz dişlerinizin fotoğraflarını çeker, alt ve üst çenenin kalıpları alınır. Bu veriler doğrultusunda dijital ortamda gülüş tasarımınız yapılır. Bu tasarım yapılırken bireyin yüz hatları, göz, kulak, burun, çene ucu vb. parametreler göz önünde bulundurulur. Hazırlanan dijital tasarım modeli üzerinden elde edilen bir silikon kalıp (mock up) dişlerinizin üzerine yerleştirilir. Hekimin yönlendirmesi ile bu tasarımı ayna karşısında veya kamera kaydı alarak yüzünüzde görme imkanına sahip olursunuz. Doktorunuzla birlikte karar verdiğiniz tasarım doğrultusunda tedavinin tüm planlaması yapılır, hekiminiz size ideal gülüş tasarımına ulaşabilmek adına ne gibi işlemler/ tedaviler uygulanacağını anlatır.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/ortodonti1.jpg

ORTODONTİ

Ortodonti, diş ve çene problemlerinin önlenmesi ve düzeltilmesine üstüne odaklanan uzmanlık alanıdır. Ortodontistler aynı zamanda yüz anormallikleri ve çene bölgesindeki hastalıklar konusunda da uzmanlaşmıştır. Her çocuğun 7 yaşından önce bir ortodonti uzmanı tarafından durumunun değerlendirmesi önerilmektedir.
Aşağıdaki problemler uygun ortodonti tedavi yöntemleri ile aşağıdaki bu konularda yardımcı olabilir veya problemin varlığını azaltabilir:
Yanlış hizalanmış, çarpık veya sayıca normalden fazla dişler
Eksik diş
Fazla diş
Isırırken dişte pozisyon problemleri
Yanlış hizalanmış çene pozisyonu
Çene ekleminin bir bozukluğu
Çoğu durumda diş teli ve diğer ortodontik tedaviler için ideal yaş 10 ve 14 arasındadır. Dişleriniz siz yaşlandıkça ağzınız içinde hizalanmalarını tamamlamaktadır. Bu yüzden dişlerin ağız içindeki pozisyonu tam olarak oturmadan gerçekleştirilen ortodontik tedaviler daha kısa sürede ve daha başarılı sonuçlar vermektedir.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/kanal.jpg

KANAL TEDAVİSİ

Dişin kök ucunda bulunan iltihapların temizlenmesi için, dişin sinir odasına kadar ilerlemiş veya çok yaklaşmış çürüklerin tedavisinde, dişlerin kök uçlarıyla ilişkili kistlerin olduğu durumlarda kullanılan yöntemdir. Dişin sinir odasına ulaşıldıktan sonra düzenli olarak dezenfekte edilen kanallar uygun alet ve tekniklerle genişletilir.

Anestezi yapılmadan önce kontrol edilerek canlı olduğu tespit edilen dişlerde kanal tedavisi tek seansta bitirilebilir. Israrlı iltihap akıntısı olan dişlerde veya radyografilerde büyük hacimli gözüken rezorpsiyonlarda toplamda 2 veya daha fazla seans sürebilir.

Kanal tedavisi bitirilirken genişletilen kanallar röntgende radyoopak gözüken materyallerle doldurularak tıkanır. Dişin madde kaybının telafisi için en azından 3-4 gün beklemek idealdir.

Doku kaybı miktarına göre üst yapı restorasyon (kompozit dolgu, endokron, inlay/onlay, seramik kron vs.) tekniği seçilir.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/ds-beyazlatma.jpg

DİŞ BEYAZLATMA

Diş Beyazlatma işlemi dişlerin renginin diş hekimi kontrolünde çeşitli işlemlerle açılması/beyazlatılması işlemidir.

Çocukluk döneminde meydana gelen bazı yapısal bozukluklar, kullanılmak zorunda olan antibiyotik ilaçlar, yeme içme alışkanlıkları, sigara kullanımı, çay/kahve tüketiminin fazla olması gibi sebeplerden dolayı dişlerin renginde sararmaya, kahverengileşmeye sebep olabilir, dişlerde lekenlenmeler görülebilir.

Dişlerde renk değişimine sebep olan faktörlerin bazıları diş fırçalamayla giderilemez, bazıları ise örneğin dişleri boyayan gıdaların tüketilmesi sonucunda oluşan renk değişimleri diş taşı temizliği ile giderilebilir.

Diş Beyazlatma işleminin farklı yöntemleri mevcuttur.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/1-1.jpg

MUAYENE

Diş muayenesi diş hekimleri tarafından yapılan ve ağız içerisinde hem diş hem diş etleriyle ilgili bir sağlık sorunu olup olmadığının belirlenmesini sağlayan muayenedir. İstisnasız her bireyin düzenli olarak bu muayeneden geçirilmesi gerekiyor. Bu sayede mevcut sorunların erken dönemde tespit edilmesi, bu sorunların giderilmesine yönelik tedavilerin planlanması ve uygulanması da mümkün olacaktır. Erken tanı tüm hastalıklarda olduğu gibi diş ve diş eti hastalıklarında da önemlidir.
Sindirim ağızda başlar.
Tüketilen gıdalardan kalan parçacıklar ağız içerisinde çeşitli mikroorganizmaların üremesine yol açar. Bu üreme noktasında ağız içerisinin son derece elverişli koşullara sahip olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.
Dolayısıyla ağız ve diş temizliğinin en doğru şekilde, düzenli bir biçimde yapılması gerekir. İhmal edilmesi durumunda ise kısa zamanda diş ya da diş etleriyle ilgili bazı problemler ortaya çıkmaya başlar. Bu sorunların tespit edilmesi ise ancak diş muayenesiyle mümkün olabilir. Muayenenin ne zaman yapılması gerektiğine ya da çocuklar için ilk diş muayenesi zamanına değineceğiz. Öncesinde hangi sıklıkla diş muayenesinden geçilmesi gerektiğini aktaralım.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/distasi.jpg

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ

Diş taşı, dişlerde oluşan plak temizlenmediği zaman kişinin tükürüğünde mineraller ve bakteriler birikir. Biriken mineral ve bakteriler zamanla dişlerde kirli bir sarı veya beyaz maddeye dönüşerek rahatsızlığa sebep olur. Genal tabiriyle rahatsızlık veren bu maddeye diş taşı denir. Diş taşı en çok alt dişlerin iç yüzeyinde ve üst dişlerde arka dişlerin yanağına bakan yüzeylerinde oluşur. Dişler, genel sağlık açısından da düzenli ve sürekli fırçalanmalıdır. Hatta yalnızca diş fırçalamak değil, genel ağız bakımı da düzenli olarak yapılmalıdır. Diş taşı yeterli ve etkili bir diş fırçalamanın olmadığı durumlarda oluşabilir ve zamanla oluştuğu için farkedilmesi zaman alır. Diş taşının en net belirtisi diş etlerinde kanama meydana gelmesi ve dişlerdeki sert tabakanın hissedilmesidir. Aynı zamanda diş fırçalarken ve dil ile dişler kontrol edilirken de diş taşı hissedilebilir.

Diş taşı, tam anlamıyla dişlerin yetersiz fırçalanmasından oluşur. Dişleri doğru teknikle fırçalamak önemlidir. Diş etlerinden dişe doğru yuvarlak süpürür hareketlerle tek bir dişe 5-6 kere fırça değecek şekilde tüm yüzeylerini temizlemek şarttır. Diş taşı oluşumunu engellemek için diş ipi veya diş arası fırçası kullanılmalıdır.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/dolgu1.jpg

DOLGU

Dolgu tedavisi, çürümüş dişlerin temizlenerek içerisinin özel dolgu malzemesi ile doldurulması işlemidir. Yetersiz ağız bakımı ve temizliği sonucu çürümekte olan, yapısı bozulan dişler erken müdahale edilmezse işlevlerini yerine getiremez hale gelir.
Dolgu tedavisi öncesinde hastanın diş muayenesi ayrıntılı olarak yapılarak dişteki çürümenin seviyesi tespit edilir. Dolgunun yapılacağı bölge röntgen ve diğer görüntüleme cihazları ile değerlendirildikten sonra diş içerisindeki çürük boşaltılır.
Boşaltma işleminde dişin içerisi ve çevresi tamamen temizlenir. Dolgu için seçilen malzeme diş hekimi tarafından hazırlanarak temizlenen alana doldurulur.
Beyaz Kompozit Dolgular:
Beyaz kompozit dolgu; dişin rengini düzeltmek, değiştirmek ve diş sorunlarını gidermek gibi çok çeşitli sebeplerle kullanılmaktadır.
Inley - Onley Dolgular:
Inley – onley porselen dolgular, ileri seviyedeki diş çürüklerinde alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılır. Laboratuvar ortamında özel olarak üretilen inley - onley porselen dolgular çürükleri arındırılmış bölgeye uygulanır, anatomik olarak diş yapısıyla mükemmele yakın bir uyum sağlar.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/hareketli-protez.jpg

HAREKETLİ PROTEZ

Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen hareketli protezler; kişinin kaybettiği diş sayısına ve bölgesine, kullanılan malzemeye göre değişebilmektedir.
Hareketli protez çeşitleri:
Total Protezler: Hareketli diş protez çeşitleri arasında özellikle erişkinlerde kullanılan total protezler, ağızda hiç diş kalmadığı durumlarda, alt ve üst kemik dokusundan destek alarak üretilen protezlerdir. Takma diş olarak da bilinen total protezler, takılıp çıkarıldığı için kişiye rahatlık sağlar. Genellikle plastikten yapıldığı için zamanla renk değişikliği görülebilir.
Parsiyel Protezler: Doğal dişlerin bir bölümünün bulunduğu ağızlarda uygulanır. Parsiyel protezler ya akrilikten ya da tek parça dökümden yapılır. Ana dişlere bağlanarak tutunan parsiyel protezler, tel görünümü nedeniyle estetik olmayabilirler.
Hassas Bağlantılı Protezler: Birden fazla diş eksikliğinde kullanılan, tutuculuğunu ağızda kalan doğal dişlere yapılan porselen kuronlar içine gizlenmiş küçük tutucu apareylerden alan çengelsiz hareketli protezlerdir.
İmmediat Protezler: Tüm ana dişlerin çekilmesi gereken durumlarda hasta dişsiz kalmak istemezse doğal dişleri çekilir çekilmez hemen takılan geçici iyileşme protezlerdir. İyileşme tamamlanıp dokular bu protezlerle uyumsuz hale geldiğinde ise hastanın daimi protezleri yapılmaya başlanır.
Diş Üstü Protezler: Hareketli diş protez çeşitleri, ağızda var olan birkaç doğal diş ya da kök üzerine tutuculuk sağlanarak oluşturulduğu zaman diş üstü protezler olarak adlandırılırlar.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/kopru.jpg

KÖPRÜ

Hassas dişler çoğu zaman çürük ve diş kaybı gibi can sıkıcı problemlere neden olur. Bu durum oldukça can sıkıcıdır. Fakat köprü tedavisi ile telafisi rahattır. Köprü yöntemi ağızdaki dişlerin eksildiği ve boşluklar bıraktığı noktada tercih edilen bir yöntemdir. Eksik dişlerde köprü yöntemi bir ve birden fazla eksik diş oluşması durumunda yan dişlerden destek alınarak bir köprü oluşturulması işlemidir. İmplant tedavisi ile benzer bir tedavi yöntemidir.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/kron-kaplama-ve-kopru.png

KRON

Kron kaplama, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin kesilmesi, küçültülmesi ile laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Protezler, ağızda bulunan dişlerdeki eksikliğinin tamamlanması, çiğneme ve konuşma gibi ihtiyaçların giderilmesi açısından önemlidir.
Diş kronları kullanılan malzemeye ve hastanın alışkanlıklarına bağlı olarak minimum 6-7 yıl kullanılabilmektedir.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/koruyucuu.jpg

KORUYUCU DOLGU

Fissur koruyucu dişlerin yuzeyindeki derin olukları curukten korumak icin uygulanır.

Ozellikle arka dişlerin ciğneme yuzeylerinde cok fazla curuk oluşur.

Şeffaf veya renkli plastikten yapılmış sealantlar, dişleri curuksuz tutabilmek icin dişlerin yuzeylerine uygulanır.
https://anewyoutravel.com/wp-content/uploads/2023/03/hareketli-protez.jpg

PROTEZ

Total Protez
İskelet Protez
Lazer Sinter Metal Seramik Kron Köprü
Monolitik Zirkonyum Kron Köprü
Zirkonyum Üzeri Tabakalama Estetik Kron Köprü
Cad/Cam Cam Seramik Kron
Press Cam Seramik Kron
Cad/Cam Porselen Laminate Veneer
Press Seramik Laminate Veneer
Prepless laminate veneer
Implant Üstu Sabit Protezleri, All On Four ve Vidalı Hibrit Protezler
Malo (Toronto) Köprü
Implant Üstu Haraketli Protezler (Bar, Locator, Ball Attachement)